Kirjaroviot palavat

Kuva: Historian kuvakokoelma, M.L. Carstensin kuvakokoelma, Museovirasto

Kirjakauppaliiton 120v. juhlavuoden aikana julkaisemme liiton taipaleen varrelta Kirjakauppalehden artikkeleita, joiden avulla alan ajankuva ja kehittyminen nousevat esiin. Sarjan viides artikkeli on kesäkuulta 1946.Tervetuloa seuraamaan mennyttä matkaa ja katsomaan myös tulevaisuuteen kanssamme! 

Kirjaroviot palavat

Valvontaneuvosto on Saksassa antanut määräyksen väestölle luovuttaa kaikki hallussaan olevat natsilaiset ja sotilaskirjat viranomaisille; miljoonia teoksia tullaan polttamalla hävittämään, kuten Hitlerinkin vallan aikana. Määräyksen mukaan on tuhottava joka ainoa kappale niitä sanomalehtiä, jotka painettiin Saksassa vv. 1933-45. Lisäksi räjäytetään tuhansia muistomerkkejä.

Pariisissa hyökkäsi 18.6. satakunta mielenosoittajaa kommunistien rakennuksiin, rikkoi kirjakaupan ikkunat ja poltti suuren määrän propagandakirjoja ja -lehtisiä. Poliisi pidätti 8 mielenosoittajaa. Toinen ryhmä hyökkäsi kansallisen kommunistilehden toimitaloa vastaan rikkoen sen ikkunat.

Valtioneuvosto on määrännyt takavarikkoon Arvi A. Karisto Oy:n kustantaman Erkki Valkeilan toimittaman ”Jokamiehen taskukirjan 1946”, Suomen Merimieslähetysseuran kustantaman Rudolf Suomisen kirjoittaman kirjan ”Jumala on rakkaus”, Kanerva kustannusliikkeen kustantaman nimim. Pallen kirjoittaman revyylauluvihkosen ”Mottimatit marssilla” sekä Oy. Opuksen kustantaman, Pallen kirjoittaman revyylauluvihkosen ”Loppulaukaus”. Näiden kaikkien kirjojen on katsottu olevan omiaan vahingoittamaan Suomen suhteita muihin valtoihin taikka vaarantamaan valtakunnan ulkonaista turvallisuutta tai muita sen elinetuja. Samassa yhteydessä on myös Iloista teatteria ja Tampereen teatteria kielletty näyttelemästä Arijoutsen lauluiloittelua ”Syntymämerkki”.

16.6. ilmoitettiin jälleen uusia takavarikkoja: Otavan kustantama, pfof. K.S. Laurilan kirjoittama kirjanen ”Nykyaikaisen kommunismin opit”, joka ilmestyi 1924, Aili Konttisen kirjoittama, S. Opettajain Raittiusliiton kustantama lastenkirjanen ”Ihmeellinen kesä” sekä Erkki Vuorelan kirjoittama ja Kukkola Oy:n kustantama lastenkirjanen ”Lentoretki Itä-Karjalaan”. Takavarikkojen syyksi ilmoitettiin sama kuin edellistenkin kirjojen kohdalla.

Katso aiemmin julkaistut juhlavuoden artikkelit:

Ensimmäinen artikkeli Herroille Kustantajille!  vuodelta 1905 julkaistiin liiton juhlapäivänä.

Toisena artikkelina julkaisimme vuodelta 1921 Horst Schottlerin pohdinnan Optimisti myyjänä

Kolmas artikkeli vei meidän katsomaan vuoden 1931 ajankuvaa länsinaapurissa, jossa yhteiskuntaa laajemminkin puhutti nuorisokirjallisuuden taso.

Neljäs artikkelimme Mitä olisimme ilman kirjoja on vuodelta 1942.