Kirjan päiviä vietetään tänä vuonna 7.–13.9. – Nimikkokirjailijoiden joukko saa tänä vuonna jatkokseen Heli Laaksosen

 

Kirjakaupat eri puolilla Suomea jakavat Kirjan päivien ajan humoristisella ilotulituksella ryyditettyä Heli Laaksosen kirjaa Ajopuujalka. Juhlateos on kirjoitettu kirjakauppojen ystäville, ja sitä jaetaan vain kaupanpäällisenä viikon ajan.

Vuoden 2020 nimikkokirjailijaksi valittu Heli Laaksonen on useaan kertaan palkittu lounaissuomalainen kirjailija, runoilija, kääntäjä ja kuvataiteilija, joka on tullut tunnetuksi varsinkin Lounais-Suomen murteella kirjoittamistaan teoksista. Viimeisin hänen saamansa tunnustus on tältä vuodelta, kun Laaksonen pokkasi Kirsi Kunnas -palkinnon.

Kirjan päivien juhlateokseksi kirjoitetussa tarinassa kohtaavat maailman hitaimmassa rekkajonossa savolainen tosikko, eteläpohjalainen lapatossu, kaksi suulasta varsinaissuomalaista, ikuinen villi varsa ja pinkkiverkkarinen executive producer. Veijaritarinan pääroolissa on nainen, jonka elämännälkä ja vapaudenkaipuu eivät hellitä kirjan viimeisessäkään virkkeessä.

”Tykkään kamalasti olla tien päällä, puolet elämästä kotona ja puolet jossain muualla. Minuun iski muutama vuosi sitten taas syksyinen levottomuus ja päätin liftata rekkakuskien kyydissä Enontekiölle ja takaisin. Ensimmäinen kuskini Arska odotti minua Rauman ABC:llä, ja siitä se sitten lähti”, Laaksonen valottaa lähtölaukausta kirjalle.

Laaksonen ei ollut varsinaisesti aineistonkeruumatkalla, mutta eihän kirjailija voinut muistikirjaansa repun pohjalla pitää. Tuosta retkestä sai alkunsa tarina, joka on turboahdettu täyteen nerokkaita havaintoja ihmiselämän ikuisuusaiheista. Absurdeihin mittoihin kasvavat hahmot, tapahtumat ja odottaminen vievät lukijan elämän, kuoleman, vanhenemisen, rakkauden, ystävyyden ja mustasukkaisuuden syövereihin – lystikkäästi ja rakastavasti.

”Rupesin miettimään, miten ihmeessä rahtarit saavat aikansa kulumaan niissä jonoissa, ja rekka lähti ikään kuin ihanasti käsistä. Olen ajanut itsekin C-kortin varmuuden vuoksi, jos eivät kirjoitushommat jonain päivänä elättäisikään. Sain kortin vieläpä ensimmäisellä yrittämällä ja hankin siitä innostuneena joutsalaisen kirpputorin pihalta pölypussikauppiaan entisen pikkukuormurin omakseni neljällä tonnilla”, Laaksonen iloitsee.

”Eihän elämä oikeasti mitään carpe diemiä ole vaan suurimmaksi osaksi nimenomaan hetkeen tarttumattomuutta. Juhlahetki on aina tuolla jossain, elämä menee siihen, että odottaa, ja siinä se sitten lipuukin pikkuhiljaa ohi.”

Kirjan päivät pohjaa lähes 100-vuotiaaseen lukemisen ystävien juhlaperinteeseen

Kirjan päivät juontaa juurensa Espanjassa syntyneeseen kirjoja juhlistavaan Kirjan ja ruusun päivän perinteeseen. Kirjan päiviä oli tarkoitus viettää normaaliin aikaan keväällä, mutta koronatilanne siirsi tapahtuman poikkeuksellisesti syksyyn.

”Koronakevät kuritti kirjakauppoja, mutta emme luovuta hevillä. Kirjakaupoilla on vahva rooli suomalaisessa kulttuurissa, ja kauppiaat tekevät työtään ennen kaikkea rakkaudesta kirjallisuuteen ja lukemiseen. Siksi päätimme siirtää tämän vuoden tilanteen vuoksi juhlapäivät syyskuulle”, toteaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Heli Laaksosen kirjoittamaa teosta jaetaan 7.–13.9.2020 kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaneille. Kirja on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain Kirjan päivien ajan. Tiedot kirjaa jakavista kirjakaupoista löytyy osoitteesta www.kirjanpaivat.fi.

Aiempia nimikkokirjailijoita ja juhlateoksen kirjoittajia ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi, Roope Lipasti ja Leena Lehtolainen.

”Tähän kerhoon nimetyksi tuleminen vetää kyllä hiljaiseksi. Tuntuu kivalta saada kirjakauppiailta tällainen arvostuksenosoitus, että sain kunnian kirjoittaa tämän vuoden juhlateoksen”, iloitsee Laaksonen.

Lisätietoja teosta jakavista kirjakaupoista: www.kirjanpaivat.fi

Lisätietoja Kirjan päivistä
Laura Karlsson
toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
puh. 050 571 5511
laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi

Haastattelupyynnöt kirjailijalle
Antti Ketola
tiedottaja, Kirjan päivät
Puh. 050 516 5261
antti@ingressi.fi

Kirjakauppaliitto (www.kirjakauppaliitto.fi) on yli 110-vuotias kirja- ja paperikauppojen etujärjestö. Kirjakauppaliitto tarjoaa jäsenilleen neuvonta-, koulutus- ja tietopalveluja sekä toimii suomalaisten lukemisharrastuksen parhaaksi.