Kirja-alan ammattilaiset palkittiin ansioistaan – Vuoden libristi -palkinto ja Kustannusyhdistyksen ansiomerkit jaettu

Vuoden libristiksi valittiin Eeva Ojala. Suomen Kustannusyhdistys jakoi tunnustuksena ansiokkaasta työstä yhdistyksen ja kirjakustannusalan hyväksi kaksi kultaista ja yhden hopeisen ansiomerkin.

Vuoden libristi -palkinto on tunnustus korkeasta kirja-alan ammattitaidosta

Kirjakauppasäätiö, Libro ry ja Kirjavälitys Oy palkitsivat Vuoden libristinä Eeva Ojalan Akateemisesta Kirjakaupasta. Ojala on valmistunut libristiksi vuonna 1999. Ojalan ydinosaamisalueet ovat moninaiset. Hän on monipuolisesti kirjallisuudesta kiinnostunut libristi, joka lukee sujuvasti usealla kielellä ja hallitsee paperipuolen suvereenisti. Asiakkaille Ojalan suositukset ovat tunnettuja ja niihin luotetaan. Usein Ojala on lukenut kirjan jo sen hädin tuskin ilmestyttyä. Ojala on palvellut myös kustantajia lähettämällä erittäin tarkkanäköisiä, yksityiskohtaisia ja rehellisiä arviointeja lukukappaleista.

Ojala on toiminut lisäksi Akateemisen kirjakaupan pääluottamusmiehenä vuodesta 2015 ja ollut osaltaan pitämässä huolen siitä, että vaikeissakin tilanteissa henkilökunta on jakanut pitää yllä ammattitaitoaan ja kiinnostusta kirjoihin ja myymiseen. Ojala on myös toiminut kouluttajana libristikoulutuksessa.

Ojala palkittiin kunniakirjalla, Libristin kirjapöllö-patsaalla sekä 1500 euron stipendillä.

Kustannusyhdistyksen ansiomerkit alaan vahvasti vaikuttaneille

Suomen Kustannusyhdistys myönsi hopeisen ansiomerkin Juha-Pekka Heinoselle. Heinonen on pitkän kustannusalan uransa aikana työskennellyt moninaisissa tehtävissä. Tämä on heijastunut avarakatseiseen ja eri näkökulmat huomioonottavaan työskentelyyn Kustannusyhdistyksen hallituksessa, jossa hän työskenteli kymmenen vuotta.

Suomen Kustannusyhdistyksen korkeimpina huomionosoituksina myönnettävät kultaiset ansiomerkit ojennettiin kahdelle yhdistystä pitkään palvelleelle. Leena Majander-Reenpää on kirja-alan voimakas vaikuttaja. Majander-Reenpää on viimeisimmin palvellut vuosia yhdistystä lähellä olevassa Suomen Kirjasäätiössä. Tätä ennen hän toimi Kustannusyhdistyksen hallituksessa kahdeksan vuotta, joista kolme vuotta puheenjohtajana ja neljä vuotta varapuheenjohtajana. Toinen kultainen ansiomerkki myönnettiin Pasi Vainiolle merkittävästä vaikutuksesta Suomen Kustannusyhdistyksessä ja koko kirja-alalle. Vainio on toiminut SKY:n hallituksessa yhteensä 12 vuoden ajan, joista viisi puheenjohtajana.

Tunnustukset annettiin kirja-alan Toimialapäivässä Espoossa 25.5.2023.