LEHDISTÖTIEDOTE
julkaisuvapaa 26.1.2011 klo 10.30

Oppikirjat kirjavuoden 2010 valopilkkuna

Kuntapäättäjät ovat ymmärtäneet oppikirjojen merkittävyyden, eivätkä kunnat ole säästäneet oppikirjahankinnoissa kuntien tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Sekä Kirjakauppaliiton että Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoissa oppikirjamyynti oli pari prosenttia plussalla.

Kirjakauppiaat olivat tyytyväisiä myös lastenkirjamyyntiin, joka edellisvuoden pudotuksen jälkeen nousi taas plussan puolelle.

Kokonaisuutena kirjamyynti kirjakaupoissa jäi kuitenkin 4,8 % vuoden 2009 luvuista. Osaltaan miinusta selittää kaunokirjoissa käynnissä oleva sukupolvenvaihdos: nuoret kirjailijat ovat nousemassa suuren yleisön tietoisuuteen vanhojen konkareiden rinnalle.

Suomen Kustannusyhdistyksen keräämien myyntilukujen mukaan kustantajien yleisen kirjallisuuden myynti jäi jopa 9,7 % vuoden 2009 myynnistä.

Loppusyksy 2010 oli lähtölaukaus kotimaisille sähkökirjoille. Myyntiluvut olivat vielä vaatimattomia, mutta myynnin odotetaan piristyvän vuoden 2011 aikana, kun kotimainen kirjatarjonta lisääntyy ja lukulaitekauppa vilkastuu.

Kirja-alalla suurinta huolta kannetaan esityksestä nostaa kirjojen arvonlisäveroa. Suomalainen osaaminen ja oppiminen kärsivät selvästi, jos jo nyt alenemassa oleva lukeminen vielä vähenee.

Vuoden 2010 myydyimmät kirjat

Lisätietoja: