Antoisa kirjakauppavaihto – tutustu kirjakaupan arkeen ulkomailla Rise Booksellersin kirjakauppavaihdossa

Rise Bookselling tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kirjakauppojen toimintaan kotimaan rajojen ulkopuolella ja uudessa kulttuurissa kolmen päivän ajan. Keiteleen kirjakaupan omistaja Sinikka Kahelin tarttui vuonna 2023 mahdollisuuteen lähteä kirjakauppavaihtoon Irlantiin, ja kokemus oli antoisa ja ikimuistoinen.

Sinikka Kahelin vietti lokakuussa 2023 kolme päivää Irlannissa pienessä Kilcullenin kaupungissa Woodbine Books -kirjakaupassa töitä tehden ja paikalliseen kirjakauppakulttuuriin tutustuen. Vaihto antoi uusia näkökulmia, ystäviä ja elinikäisiä muistoja.

Kahelinin vaihtokohdetoiveeseen vaikuttivat erityisesti kieli ja kulttuuri. Hän halusi työskennellä englanniksi ja paikallinen kirjakauppakulttuuri houkutteli – Irlannissa kirjakauppa löytyy lähes joka pitäjästä.

“Vaihtoonlähtijän kielitaidon tulee olla riittävä, ja kohdemaata kannattaa miettiä kielen kannalta. Kannattaa kuitenkin rohkeasti hakea vaihtoon, sillä elekieli, valmius yrittää ja halu ymmärtää riittävät usein pitkälle.”

Myös käytännön asiat painoivat vaakakupissa, kun Kahelin mietti itselleen sopivaa kohdetta.  Irlannissa valuuttaa ei tarvinnut vaihtaa, ja kohteeseen oli kohtuullinen matkustusaika. Myös Irlannin ilmasto houkutteli, sillä Kahelin ei halunnut rantalomakohteeseen.

Arkea ulkomailla kolmen päivän ajan

Työ itsessään oli kaikkea, mistä arki kirjakaupoissa koostuu: hyllytystä, varaston järjestelyä, tilausjärjestelmiin tutustumista ja tietysti asiakaspalvelua. Vieras kieli, uusi ympäristö ja erilaiset käytännöt saivat työn tuntumaan tuoreelta, innostavalta ja silmiä avaavalta.

“Aivot joutuivat eri tavalla töihin, kun ympäristö oli uusi ja kieli tavallista vieraampi. Käytännön työ oli kuitenkin yllättävän tuttua, sillä myyntityö on myyntityötä. Myös kaupan takahuone näytti samalta kuin Suomessa – tavaraa on”, Kahelin muistelee.

Eroavaisuuksiakin kuitenkin löytyi. Irlannissa asiakkaat olivat jopa itsenäisempiä kuin Suomessa. He halusivat etsiä teoksia itse ja tutkia valikoimaa. Lisäksi Irlannin kirjojen arvonlisäverokanta ihastutti suomalaista kirjakauppiasta.

Ikimuistoinen kokemus

Kirjakauppavaihdosta Kahelin toivoi erityisesti uutta näkökulmaa, vaihtelua omaan arkeen ja syväsukelluksen irlantilaiseen kirjakauppakulttuuriin. Vaihto tarjosi kaikkea toivottua. Lisäksi Kahelin sai ystäviä, joiden kanssa on pitänyt yhtä myös vaihdon jälkeen.

“Tavallisestikin matkustaessani rakastan kiertää kirjakauppoja mutta turistina en saa samalla tavalla kosketusta kirjakauppojen arkeen tai mahdollisuutta kysellä vapautuneesti ja laajasti kirjakaupan toiminnasta. Kolmen työpäivän aikana pääsin näkemään ja kokemaan juuri sitä mitä halusinkin – tavallista kirjakauppiaan arkea muualla. Toivoin ensisijaisesti uusia näkökulmia omaan työskenetelmiseen ja niitä myös sain. Vaihto antoi ainutlaatuisen tilaisuuden kokea, mitä kirjakauppojen arki oikeasti on erilaisessa kulttuurissa.”

Kirjakauppakulttuurin lisäksi vaihto antoi mahdollisuuden kokea paikallista elämää. Kahelin pääsi ajamaan autoa vasemmanpuoleisessa liikenteessä ja huomasi paikallisten lämmön ja ystävällisyyden. Kokonaisuudessaan kokemus oli ennen kaikkea piristävä, opettavainen ja ikimuistoinen.

“Voin lämpimästi suositella kokemusta ja itse harmittelen, etten voi lähteä uudestaan. Jos intoa on, niin menoksi vain!”

Haku RISE Booksellers Exchange Programme -kirjakauppavaihtoon on parhaillaan käynnissä.

Tutustu mahdollisuuteen ja hae mukaan!