Lukemisella on väliä – enemmän kuin koskaan ja laajemmin kuin uskallamme edes ajatella

Oppimistulokset ovat heikentyneet Suomessa nopeasti. Joka seitsemännen yhdeksäsluokkalaisen lukutaidolla ei todennäköisesti pärjää jatko-opinnoissa eikä työelämässä, PISA-tutkimusten tulokset puhuvat karua kieltään. Jatko-opinnoissa ei voida luetuttaa opiskelijoilla kirjoja yhtä mittavasti kuten aiemmin. Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on uhka koululaisten hyvinvoinnille ja mielenterveydelle. Puolustusvoimat ovat huolissaan varusmiesten kunnosta ”passiivisuuteen kannustavien teknologisten innovaatioiden” hallitessa nuorten arkea. Ja yhä harvempi lukee lapselleen, saati itse – mobiililaite hoitaa.  

Keskittymiskyky ja läsnäolo niin nuorilla kuin aikuisilla alkavat loistaa poissaolollaan. Superkalliin lipun ostanut koripallofani seuraa historiallista heittoennätystä katsomon eturivissä oman puhelinruudun kautta. Elokuvateatterissa katselijaa häiritsee vierustoverin kirkas puhelimennäyttö, kun somelta ei saa rauhaa edes elokuvan aikana. Entä ne yhteiset ruokahetket, arki-illat – ja millainen vaikutus runsaalla mobiililaitteen käytöllä on uneen, palautumiseen, jaksamiseen, kanssakäymiseen… 

Kirjakauppiaat ja kustantajat näkevät lukutaidon kehityksen ja lukemisen olevan uhattuina luontevana ajanvieton- ja tiedon välineenä puhelimen viedessä pidemmän korren. ”Miten teillä kirjakaupassa menee” -kysymyksen yhteydessä usein jätetään sanomatta jatkoajatus ”kun ihmiset eivät enää lue”? Me kirja-alalla  emme suostu hyväksymään, että lukemattomuus on uusi normaali. Toki oma lehmä on ojassa ja pahasti, mutta se Mansikki on tärkeä myös tulevaisuudelle. 

Hyvä lukutaito on Suomelle kokonaisturvallisuusasia – perusta, jolla voidaan kansakuntana oppia, kehittyä ja kehittää. Lukutaito ja lukeminen ovat meidän kaikkien arjen valintoja, päätöksiä, kuinka aikaa vietämme – niin yksilöinä kuin vanhempina.  

Tilanne ei kuitenkaan parane moralisoimalla. Kirja-alalla tehtävänämme on olla tiukasti kiinni ajassa ja ihmisten elämässä, tehdä yhä mielenkiintoisempia kirjoja ja tuoda esiin niitä kiinnostavammin ja madaltaa kynnystä tarttua niihin. Tärkeintä, että luetaan – viihteestä faktaan. Muistutetaan lukemisen hyvistä puolista elämänlaadun parantajana, sykkeen ja ärsytysten rauhoittajana, lukutaidon ja ajatustoiminnan parantajana, syvällisen oppimisen työkaluna – merkityksellisempänä ajanvieton välineenä. Teknologiaa tulee hyödyntää, mutta ollako kuskina vai kyytiläisenä tahtomattaan – siinä se ero. 

Kirjoittaja Minna Kokka on Kirjakauppaliiton puheenjohtaja  ja Suomalaisen Kirjakaupan toimitusjohtaja.