Etusivu > Uusimmat tiedotteet > Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija Roope Lipasti kaivautuu suomalaisuuden ytimeen

Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija Roope Lipasti kaivautuu suomalaisuuden ytimeen

Tänä vuonna Kirjan ja ruusunpäivän nimikkokirjailijaksi on valittu Roope Lipasti, jonka kirjoittamaa juhlateosta Elovenatyttö jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä kirjanostajille. Vuotuisella juhlakirjalla kirjakauppiaat kannustavat suomalaisia lukemisen pariin ja muistuttavat roolistaan kulttuuriperinteen välittäjinä. 

Vuoden 2017 Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailijaksi valittu Roope Lipasti on suosittu kirjailija ja kolumnisti, joka on hauskuuttanut ja viihdyttänyt ihmisiä kirjoillaan jo vuosikymmenen ajan. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat mm. Rajanaapuri, Linnanjuhlat, Viimeiset polttarit sekä palkittu varhaisnuorille suunnattu Viikinki-trilogia. Lipastin kirjoja on käännetty saksaksi, ranskaksi, italiaksi ja tanskaksi.

Tänä vuonna kaupanpäällisenä jaettava juhlateos Elovenatyttö kertoo tarinaa suomalaisuudesta, kerrostalonaapureista ja rakkaudesta. Kirjassa taloyhtiöön muuttaa uusi naapuri. Ulkomaalainen. Osa talon asukkaista ottaa uuden naapurin ilolla vastaan, osa vastustaa ankarasti. Pekka päättää auttaa tulijaa sopeutumaan Suomeen sekä löytämään kadonneen suomalaisnaisen, joka on kaunis kuin elovenatyttö. Alkaa riemastuttava reissu Suomeen ja suomalaiseen sielunmaisemaan.

Suomaisuuden ytimessä kulkevan veijaritarinan itseoikeutettuna kuvittajana on Finnish Nightmares -sarjakuvistaan tunnetuksi tullut Karoliina Korhonen. Nettimeeminä alkanut Karoliina Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuva päätyi kansien väliin helmikuussa 2016, mistä lähtien kirja on keikkunut Mitä Suomi lukee -listan kärkipäässä.

Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteosta jakaa yli 100 kirjakauppaa ympäri Suomen kolmen päivänä ajan – perjantaista 21.4. sunnuntaihin 23.4. Erikoispainosta jaetaan kaupanpäällisenä kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaville, eikä teos ole sen jälkeen enää saatavilla. 

– Vuotuisella juhlakirjalla kirjakauppiaat haluavat kiittää lukemisen ystäviä, mutta myös muistuttaa paikallisten kirjakauppojen merkityksestä. Vaikka kirjakauppojen lukumäärä on laskenut viime vuosien aikana, vielä on Suomessa kauppiaita, joille kulttuuri ja rakkaus kirjallisuuteen ovat kutsumus, taustoittaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola. 

Aiempien vuosien nimikkokirjailijoina ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen ja Ronja Salmi, joiden kirjoittamia juhlateoksia on jaettu vuosittain kymmeniä tuhansia kappaleita.

Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin barcelonalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta huhtikuun 23. valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi. Kauppiaan ajatus oli, että juhlapäivänä miehet antaisivat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Vuonna 1995 Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. "Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina", sen julistus kuului.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt kirjailijalle

Esa Luoto

tiedottaja, Kirjan ja ruusun päivä

Puh. 050 380 5601

esa.luoto@ingressi.fi

 

Aineistot osoitteessa www.kirjanjaruusunpaiva.fi/media

> Kansikuva: Elovenatyttö

> Kuva Roope Lipasti ja Karoliina Korhonen

> Kirjan ja ruusun päivän tunnus