Lehdistötiedote 4.10.2013

Kaveria ei jätetä, pikku nalle -teos voitti Lastenkirjapöllö-palkinnon

Alivaltiosihteerinä tunnettu Pasi Heikura on valinnut vuoden Lastenkirjapöllöksi Tuula Kallioniemen kirjoittaman ja Christel Rönnsin kuvittaman teoksen Kaveria ei jätetä, pikku nalle

Pasi Heikura valitsi voittajan esiraadin asettamista ehdokkaista: "Lasten kirjapöllö

-homman hyvänä haltijana oleminen on raastavaa touhua: kolmesta ainutlaatuisesta ja lajissaan täydellisestä kirjasta pitäisi nostaa esille vain yksi, kun tekisi mieli nostaa esille ne kaikki. Lopulta valikointi saakin valikoijan tuntemaan itsensä hyvän haltijan sijasta ilkeäksi äitipuoleksi."

Kallioniemi kuvaa Roope-pojan pärekorillisen kokoisen nalle-kokoelman pehmolelujen luonteet hienovaraisen tarkasti. Nallejoukko muodostaa kirjan mittaan yhteisön, jonka ryhmädynamiikan kehittymistä Kallioniemi seuraa tarkkanäköisesti ja oivaltavasti, kiteyttää Pasi Heikura valintaansa.

"Ja mikä tärkeintä: vaikka kirjassa kuvataan vakaviakin aiheita, kuten nallesieppauksia, se ei ole missään vaiheessa pelottava. Ja mitä vielä tärkeämpää: vaikka kirja ei ole pelottava, jokainen luku päättyy jännittävään tilanteeseen, jossa lukemista on lähes mahdoton lopettaa kesken."

Christel Rönnsin kuvitus antaa Kallioniemen tekstille herkän ja kolmiulotteisen hahmon. Koska kirjan vaiheista suuri osa tapahtuu Roopen mielikuvituksessa, Rönns antaa tilaa myös lukijan mielikuvitukselle eikä sorru liikaan alleviivaukseen.

Kirjakauppasäätiö ja Kirjavälitys palkitsevat Kirjapöllöllä vähintään viisi vuotta sitten ilmestyneen ja erityisen kiehtovan lastenkirjan. Palkinto käsittää Kirjapöllö-patsaan sekä 1500 euron stipendin. Palkinnon tunnuslause on Hyvä kirja elää!

Palkinto jaettiin Turun Kirjamessuilla pe 4.10.

Lisätietoja:

Kirjakauppasäätiön asiamies Katriina Jaakkola