Libristitutkinnon juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kuukausittain juttusarjan libristitutkinnon suorittaneista menestyvistä kirjakauppiaista.

Syyskuun libristi Ossi Valpio

1. Kerro hieman itsestäsi.

Olen Ossi Valpio, Suomalaisen kirjakaupan tuotepäällikkö. Asun Vantaan Rajatorpassa vaimoni Leenan ja Paavo-koiran kanssa. Leena on myös töissä Suomalaisessa Kirjakaupassa.

Lapset Wallu ja Jenni ovat lentäneet pesästä jo ajat sitten, mutta Jennikin on töissä Suomalaisessa, Kampin myymälässä.

2. Minkälainen on työhistoriasi?

Aloitin työt Suomalaisen kirjavarastolla yo-kirjoitusten jälkeen vuonna 1973, ja itseasiassa 40 vuotta kirjakaupassa tulee täyteen 26.9. 

Suomalaisen osto-osastolle siirryin joskus 1980-luvun alkupuolella, vastasin tietokirjojen ja kaunokirjojen ostoista ketjussa semmoiset 15 vuotta.

Tällä hetkellä vastuualueeseeni kuuluu päivittäinen kirja- ja tavaratäydennysten teko koko ketjun osalta. Samoin hinnoittelen poistokirjat koko ketjuun.

3. Millaisia muistoja sinulla on libristikoulutuksesta?

Kävin libristikurssin joskus 1977 Markkinointi-instituutissa etäopiskeluna. Kurssi oli hyvä ja sain hyvän kokonaiskuvan kirja-alasta.

Kouluttajista jäi mieleen ainakin Raimo Berkan ja Tarmo Kulmala. Libristikurssin jälkeen kävin samassa paikassa myös Kaupan Esimieskurssin ja samalla kurssilla oli myös esimerkiksi Ari Kärkkäinen. Eli meilläkin on jo pitkä yhteinen kirja-alan taival takana!

4. Mikä on parasta työssäsi?

Itse valikoiman täydentäminen on joskus hieman puuduttavan yksitoikkoista, mutta onneksi on vastapainona kirja-alan tapahtumia pitkin vuotta.         

Parasta on koko kirja-ala kokonaisuutena. On saanut tutustua mahtavaan kirjakauppa-, kustantaja- ja kirjailija-porukkaan.

5. Mitkä ovat tärkeimmät taidot työssäsi?

Työssäni on oltava ajan hermolla, seurattava aikaansa ja oltava hereillä. Joka syksy lähdetään kuitenkin nollasta ja uudet tuotteet ovatkin alan suola. Joka vuosi nousee yllättäjiä, joita ei etukäteen aavista.

6. Onko jotain mitä haluaisit osata paremmin?

Tässä ei koskaan opi täydelliseksi. Menekin ennustaminen on aina haastavaa, mutta juuri sen takia mielenkiintoista.

7. Miten käytät vapaa-aikasi?

Harrastan urheiluvedonlyöntiä, talvella keilailua, kesällä petankin peluuta, ja tietysti myös koiran ulkoilutusta ja lukemista.

8. Mikä on lempikirjasi tai kirjallisuuden tyylilajisi?

Lähinnä dekkarit ja kotimainen proosa. Suosikkeinani ovat Hotakainen, Kyrö, Sipilä ja tämän vuoden uusi löytö, Mooses Mentula.

 

 

Kirjakauppaliitto ry Eteläranta 10 00130 Helsinki 040 6899 112 toimisto@kirjakauppaliitto.fi www.kirjakauppaliitto.fi
© Kirjakauppaliitto ry